Zoeken
  • JAAB BLOG

JaaB onderzoek wijst uit; veel webwinkels niet op ordeWat begon als een idee voor een promotieactie leidde tot een serieus onderzoek, dat bovendien verrassende resultaten opleverde. Wij ontdekten bij een inventarisatie van de #webwinkels, die in de #gemeente Sittard-Geleen gevestigd zijn, dat het merendeel (53%) van de in die gemeente gevestigde webwinkels (nog) niet voldoet aan de nieuwe wet. Op 13 juni 2014 is nieuwe #wetgeving in werking zijn getreden, die eisen aan webwinkels stelt op het gebied van consumentenbescherming.

Bij JaaB onderzochten we ruim 104 webwinkels in de gemeente. Meer dan de helft (55) daarvan bleek na een eerste globale controle niet op orde. De aard van de gebreken varieert van kleine onvolkomenheden, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een verplicht formulier voor retourzendingen, maar er werden ook heel serieuze missers aangetroffen. Zo zijn er nog webwinkels, die al jarenlang geldende voorschriften aan zich voorbij hebben laten gaan. Veel webwinkeliers realiseren zich niet wat de consequenties kunnen zijn. Zo kan de #Autoriteit Consument en Markt voor deze goed controleerbare vergrijpen boetes opleggen tot wel € 450.000. Verder is de rechtspositie van de webwinkelier zelf beduidend slechter als hij niet aan de nieuwe regels voldoet. De oorzaak van het niet voldoen aan de eisen wordt toegeschreven aan zowel onwetendheid bij webwinkeliers als aan onbekendheid met de consequenties. Overigens lijkt het erop dat de uitkomst van het onderzoek niet typisch voor Sittard-Geleen geldt. Een steekproef in een aantal andere gemeentes laat zien, dat daar het beeld niet veel anders lijkt te zijn. We hebben een checklist op onze site, waarop webwinkeliers zelf kunnen controleren waaraan ze moeten voldoen. Bovendien biedt JaaB voor een beschaafde prijs een webwinkelcontrole aan.

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
BEL ONS
EMAIL ONS

maandag - vrijdag: 8.30 - 17.00 uur

MEER DAN 30 JAAR ERVARING

Op alle overeenkomsten die wij met derden aangaan zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Voor de algemene voorwaarden klik hier.
We sturen deze op verzoek ook aan u toe.

ONZE DIENSTEN
JAAB IS EEN STICHTING

dat betekent dat we een rechtspersoon zijn, die staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer: 60237090.

DISCLAIMER & PRIVACY VERKLARING

  • Gray LinkedIn Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray RSS Icon

© 2018 Proudly created by Damoiseaux organisatie - ondersteuning